Saturday, February 19

Celcom Dan Maxis????

-1-
Maxis dimiliki oleh Ananda Krishan yang
bertopengkan
Tun Hanif Omar sebagai Pengerusi
Binariang.

-2-
Pemilik Maxis, Ananda Krishnan, dikatakan
menyumbang 10% keuntungan tahunan
syarikat kepada Persatuan Hindu Sangam
Malaysia(PHSM). PHSM adalah antara
penggerak utama Inter Faith
Commission(IFC).

-3-
Pemilikan syarikat Maxis mungkin proksi
dengan nama Ananda Krishnan.
Kita tidak tahu siapakah nama-nama yang
diproksikan oleh beliau. Mungkin nama-
nama yg diproksikan itu salah seorangnya
yang melakukan sumbangan tersebut.
Sumbangan-sumbangan seperti ini adalah
biasa bagi syarikat-syarikat besar. Adalah
tidak hairan jika Ananda Krishnan mahukan
sumbangan itu kepada sesuatu yang
berkaitan dengan beliau.
Apa ajaibnya dia hendak menyumbang
kepada persatuan-persatuan ISLAM atau
konglomerat muslim?


-4-
Celcom sekarang telah mendapat CEO baru
iaitu Dato' Shazali.
Saya tidak kenal beliau dengan rapat tetapi
saya rasa sejak die menjadi CEO,
Celcom telah mengorak langkah untuk
mendapat higher subsriber base
dengan marketing yang aggresif. Oleh itu
marilah kita beri sokongan.
Lagipun, atleast dia ni orang MELAYU &
ISLAM..
rather than bagi sokongan pada orang
KAFIR!!

-5-
Dibawah Maxis, terdapat ASTRO, syarikat
televisyen berbayar utama negara.
Dan salah satu program di ASTRO adalah
Akademi Fantasia,
yang telah banyak melakukan kerosakan
minda terhadap anak-anak orang Islam.
AKADEMI FANTASIA?!?!?
Huh, saya tanpa ragu-ragu menyatakan ini
adalah agen perosak minda
umat Islam lebih-lebih lagi melayu.
Berapa banyak masa orang melayu
dihabiskan berborak mengenai Mawi, Vince,
Zahid dll?
Ya, memang benar AF di bawah ASTRO dan
dibawah MAXIS.
Itu sahaja alasan untuk memboikot? Siapa
yang mendominasi jumlah sms yang
dihantar? Tidakkah terfikir, dengan
kurangnya sms yang dihantar untuk AF maka
kurang juga jumlah
10% yang hendak disumbangkan itu?

-6-
kita semua kan
dah tau..
maxis selalu taja program camner?
HibURaN kannn...
kalo imbas balik masa tsunami ari tu..cara
menderma melalui sms.. tak de satu iklan
pun dari maxis..
kalo dari sykt telekomunikasi, yang ada juz
dari Telekom, Celcom dan DiGi..

-7-
Teknologi yang digunakan oleh Maxis ialah
GSM900.
GSM900 mempunyai kelemahan di mana
"network capacity" of GSM900 is not that high.
GSM 900 base station theoretically can reach
a radius of 25 km, but within the 25km you
have so many subscribers that you get
network congestion. It is a technical limitation
that if the base station limit is reached
(meaning a certain number of users are in a
conversation) the rest cant go through.
Celcom pulak menggunakan GSM1800
(selepas merge dengan TM Touch)
yang merupakan system yang lebih maju
dibandingkan dengan GSM900.
Ia adalah teknologi yang di keluarkan atau di
cipta kerana GSM900 mempunyai
limitasi teknikal seperti yang diterangkan di
atas. Oleh kerana GSM1800 beroperasi di
frequensi tinggi iaitu 1800MHz bebanding
dengan GSM900 (900MHz) maka base
station coverage adalah
rendah iaitu lebih kurang 5 km.
(paham ke tak nih?)

-8-
Maxis lazimnya memberikan kerja kepada
orang Tamil/Hindu.
Ini adalah fakta dan bukannya cerita yang
saya reka. Tak percaya tanya orang yang
kerja Maxis.
Saya mempunyai kawan di sana
dan pernah
pergi interview di Maxis
dan ini adalah pemantauan saya.
Celcom lazimnya memberikan kerja kepada
orang Melayu/Islam.
& fundamentalnya Celcom employs Malays/
Muslims.

-9-
Dengan Celcom, ade 8pax dan skrg dh ad 15pax. boleh isi 8-15
nombo pilihan...
yang paling best, boleh aktifkan no phone
umah ke dalam 8pax dan 15pax nie
saye gune celcom untuk tepon umah..
berhubung lame pun tak pe sbb murah..
Maxis plak ade activ10..boleh isi 10 nombo
pilihan je, kurang 5 nombo dari celcom
dah la tu, takleh letak no rumah..boleh letak
nombo maxis ja...
kalau gune maxis untuk tepon umah,tersgtla
mahal..ngabihkan boreh ja!

-10-
maxis kan
perabih duit pengguna dia, baru ni
maxis jadi sponsor utama kpd anugerah
hiburan, Anugerah Seri Angkasa RTM...
tahniah kerana menjadi penaja kpd
anugerah yg tak berprestij tu...
cam hampeh je pemenang dia.
nk bangga apa sangat bleh sponsor berjuta-
juta pun...kita sebagai user dapat apa??
apa pun takda untung..think about it...duit
sponsor juta2 tu pun rembat duit kita gak...
saya tgk celcom penah gak taja... sukan,
forum ilmiah
saya tgk iklan tv baru2 ni, celcom advantage,
seni mempertahankan diri utk wanita...
bagus la jugak...nampak ler professional
sket!


-11-
maxis dah untung lebih tapi habuk takde.....
hm....saya rasa celcom dan digi lagi
bermurah hati berbanding maxis nie...
pengguna prepaid celcom yg recaj >RM50
setiap kali akan dpat bonus airtime...
------------ --------- --------- --------- ------
tempoh pakai nombor (kadar bonus)
============ =========
4 - 5 bulan (5% )
6 - 11 bulan (8% )
> 12 bulan (10% !!)
------------ --------- --------- --------- ------
prepaid digi pun ada gak kadar bonus yg
mcm nie...
mcm Hotlink, dia x bagi bonus..
tapi baru2 nie Hotlink dah buat satu kadar
rata siang malam nationwide utk call to
sumer
no. maxis (012/017)..call to other
networks flat rate gak tapi ikut kawasan...
so, camner?korang still nak stay and go on
with MAXIS???

Fikirlah masak-masak ye kawan...bukan ape,
kite sama2 melayu, sama2 Islam...
fikirlah cikit demi kepentingan ISLAM!!! kate
nak berjuang untuk ISLAM...
tp, takkan nak berhijrah dari MAXIS ke
CELCOM pon takleh buat!!
sape lagi yang boleh majukan ISLAM kalau
bukan kite?

macamne nak tegakkan ISLAM kalau kite
sendiri duk sokong orang kapir n
tak support orang Islam sendiri?!?!
memang le diakui celcom tu takde la 100%
bersih n suci..lagi2 bile dah masuk
marketting
tapi at least fikirlah n nilailah as we are a
muslim, right?

saye tau, yg jadik masalah sekarang sebab
korang pikir gini kann...
"aku tukar ni kang, payah dah la nak msg
ngan member2...
depa sumer
maxis. Mahal beb, 1 message
15sen!"

Actually, Kalau kite pakat hijrah dari maxis ke
celcom ramai2, takkan timbul masalah pun...
celcom ke celcom pun 5sen gak..ade 8pax dan 15pax
lagi...
bile dah tuka tu, ajak la member2 korang tu
sumer tukar!
sebarkan flyers nih...bagi diorang tau
maklumat nie...

kate nak buat amar makruf & nahi
mungkar...ha! ape ditunggu
lagi??sampaikan maklumat yang boleh
selamatkan saudara2 seISLAM kite daripade
terus sumbangkan duit kat kafir laknatullah tu
ape lagi, bagi yg takde duit sgt tu, dapat jer
PTPTN @ KPM, beli ler simcard CELCOM
daripade beli topup Maxis...harge simcard n
harge topup tu pun lebih kurang je...
bukannyer susah pon...

tinggal nak ngan taknak jer....kate orang,
hendak 1000 daye, taknak 1000 dalih"
ntahla...membebel panjang2 pun tak gune
jugak...korang sume dah besa, ade akal
pikiran,

"Tepuk dada, tanya hati, di mana IMAN..."
saye nak ingatkan,
FIKIRLAH UNTUK ISLAM ! ! !

3 comments

AH7 February 19, 2011 at 3:30 AM

dah lame pkai celcom...support melayu kte

Manusia Biasa February 19, 2011 at 11:01 AM

@AH7 btol3.. sme la ngn aq...

rIdz_fA February 19, 2011 at 6:40 PM

renung2kn n selamat beramal....

_