Saturday, November 5

DIY Spray Coverset Motosikal

Spray Motosikal Guna Cat tin..
Kalau nak cat motor pakai spray cat aeresol yang biasa-biasa, pakai autocolor pun cantik dah. senang dapat. TOA susah nak carik kat sesetengah tempat.. Kalau Pakai brand DPI, anchor atau Brand samurai pun Ok gak ...
Cara2 spray secara ringkas..
Belajar camne nak Spray Simple Stripe Design Coverset
1.First gosok sampai cat clear asal tu jadi kasar halus...Gosok part dengan air sabun pakai kertas pasir gred halus, pakai sand paper grade 1000@800.. kena pastikan sand paper & bahagian coverset basah dengan air.. pakai kertas pasir yg waterproof...slalu aku pakai yg belakang kertas pasir tu color kelabu...gosok ape2 pun pakai air...kalo tak kertas pasir cepat haus...
2.Lepas aje undercoat pakai primer putty grey, undercoat - 1 layer / 2 layer.
3. tape kan tempat yang tertentu dengan masking tape rapi-rapi
4.then layer plak ngn merah after merah, Spray warna merah pada bahagian bawah, Kekalkan bahagian atas warna putih
5. tape kat tempat yang Tak nak kne spray (Bahagian merah) seterus nya Pastu spray plak warna biru lepas tu
layer plak ngan kaler biru mettalic ..
Pastikan masking tape tu tak boleh biarkan lame sangat lekat kat body.. Cat akan terikut terkopek masa nak tanggalkan masking tape tu.. tambah kerja plak jadi die nanti..
6.Tunggu dalam 5 minit bukak kesemua masking tape.
7.Last sembur clear ..2 atau 3 layer ... Jemur biar bebenar kering..Better than masa jemur kena tengok cuaca Sebab sekarang neh tak konsisten sekejap hujan, berangin, mendung.. kang tk pasal-pasal ade dedaun kering atau serangga melekat kat cat yang tak kering tu..

Part-part lain korang tengok sendiri kat bawah ni ye
Sembur primer coat @ putty, pastu sembur undercode. lepas tu spray putih plak.. masking tape buat jalur line halus. Pastu spray warna merah plak. Tunggu kering..Spray sikit kat bahagian bawah tu warna hitam plak.. bukak kesemua masking tape. Last sembur clear

Macam biasa first sembur primer coat @ putty, pastu sembur undercode.. Spray warna putih. Masking tape line . Pastu spray warna merah plak Pastu tunggu kering,bukak kesemua masking tape. Last sembur clear. Dah siap pasang lah kat motor
Hah begilah rupanya kalau dah siap tu..... Kalau korang lagi kreatif mungkin hasilnya lagi lah gempak...
Satu Lagi cara belajar Simple Stripe Design Coverset Motosikal
1. bersihkan permukaan Part sampai bersih..
2. gunakan kertas pasir halus seperti 1000 @ 800 (yg korang rs halus) untuk digosok kat objek
3. gosok objek dengan kertas tersebut sampai permukaan objek jd sedikit kasar supaya cat melekat dengan kuat. lepas digosok, bersihkan permukaan objek daripada habuk..
4. spray primer coat @ putty
5. semburkan cat under coat
6. undercoat bergantung pada kaler apa yang ko nak spray. biasanya kaler putih la. plain @ flat white.
spray warna kuning kemudian biar kering bebetul.

7. bila dah kering, sembur cat yg dikehandaki.. kerja2 spray ni memerlukan kesabaran yg tinggi.. buat beberapa lapisan cat yg nipis-nipis seperti yang tercatat kat tin spray.. kalau terlalu tebal, lambat kering dan akan jd craking dalam jangka masa panjang nanti..Sekarang yang ade ni coverset tu
8. Sementara tu.. Lukis Design guna kertas dan potong ikut bentuk tersebut. masking tape permukaan, tekap gambar design pastu potong pakai pisau Ikut bentuk 9. lepas tu, semburkan lapisan cat clear bagi melindungi cat tadi dan akan menyerlahkan lagi warna cat.. clear - 2/3 layer
biasanya untuk hasil yg perfect, clear ni bagus diguna menggunakan spray gun sebab ia memberi hasil yg licin dan berkilat.. nak guna tin pun bleh tp kene pandai.. spray dekat skit kat objek dengan pantas bagi mengelakkan cat meleleh.. biarkan cat kering sepanuhnya, kalo tak puas hati, sembur lagi satu layer..

Hah Ni lah rupanya bila Coverset tepi tu dah siap... Tinggal pasang aje kat motosikal nanti...

Memang mula-mula nak belajar spray sendiri gune cat tin ni nak kene pandai control sembur dari jarak-jarak yang sepatutnyer. dekat sangat cat meleleh, jauh sangat wat membazir je. Satu lagi...cat tak leh leka...ko termenung jer jap, confirm meleleh. dah meleleh tu yang susah nak wat tuh. kene tunggu 100% kering dulu baru gosok balik. gosok kene gosok satu part, tak leh gosok kat tempat meleleh jer, nanti nampak sopak. cat sebaiknyer wat kat tempat terlindung dari matahari, wat tempat tertutup lah senang citer.

2 comments

Anonymous February 5, 2014 at 2:19 AM

Ape brand clear yg bgus ar..?mcm anchor ok x?gamba kat atas nie sume pki clear aerosol ke pki air compressor?

Advie Motor March 13, 2014 at 10:56 PM

Salam kenal
Blogwalking
Please visit my site

_