Sunday, July 17

fb virus chat ( hi. how are you )


Menatang virus nie.. di panggil Virus Koobface  buruk kot nme dy haha ^_^
kje dy menjahanamkan account fb korang :p

So jgn gatal2 la tgn tu nk klik2.. xyh layn lau ade fren fb korang yg chting mcm bwh nie.. V


1. virus tersebut tersebar melalui IM dimana dia bermula dengan chat

"hi. how are you?"

2. kemudian korang reply pd chat tersebut , dia akan hantar

"Wanna laugh? :)"

3. selepas korang reply , dia akan menghantarkan

"It is you on the video ?)) want to see?)"
4. then lepas tu , dia akan hantar satu LINK & link tu laa VIRUS



HATI - HATI :

Aku pasti ramai yg dah tahu ni, tapi mesti ramai lg yg tak tahu kemampuan virus ni.
Ini adalah sejenis virus yg agak hebat jugak,ia sejenis java driveby yg ada backdoor virus dan akan serang win32 root kita. fb kita ? dia boleh take over teruss..

antara lain kerosakan :
- antivirus n internet security boleh kong terus
- OS jammed terus, xleh masuk window dah
- boleh merosakkan system hardware jgk, (pc xley on)
- ade jugak bila terklik, laptop tiba2 terbang sendiri ( haha)
- dan banyak lg benda kecik2..
- so better hati2 lah yer...
- kalau terklik, cpt2 tukar password, dan clear cache serta cookis korang.
- happy surfing !

==================================================================================



cara nak settlekan masalah virus ni,

1) tukar password email beserta secret question email anda
2) tukar password fb
3) remove segala macam application yang mengarut dlm fb anda
4) remove untrusted application dlm fb dan dlm pc anda
5) cleankan pc anda drpd virus spammer tsbt
6) nak lagi selamat, format terus pc anda...
7) jgn sesekali tekan link atau URL mengarut dlm fb ni...
8) percaya kat diri kita, bukan kat orang lain yg entah sapa2 kita tak kenal tah...
9) jarang2 lah online chat, kalau online pastu ada org hantar chat mengarut2, jgn reply... ignore je
10) jgn biarkan diri anda diselubungi misteri... ^_^

=========================================================================

Result semua anti virus tentang Facebook virus chat 2011

Flash-Player.exe
Submission date:
2011-07-18 16:35:55 (UTC)
Current status:
finished
Result:
0 /43 (0.0%)

Semua engine anti virus x dapat detect..tetapi bergantung kepada anti virus korang..jika anti virus ade zero day malware protection yg kuat.ia akan detect walaupon engine x de data tentang virus itu..

Antivirus Version Last Update Result
AhnLab-V3 2011.07.18.07 2011.07.18 -
AntiVir 7.11.11.201 2011.07.18 -
Antiy-AVL 2.0.3.7 2011.07.15 -
Avast 4.8.1351.0 2011.07.18 -
Avast5 5.0.677.0 2011.07.18 -
AVG 10.0.0.1190 2011.07.18 -
BitDefender 7.2 2011.07.18 -
CAT-QuickHeal 11.00 2011.07.18 -
ClamAV 0.97.0.0 2011.07.18 -
Commtouch 5.3.2.6 2011.07.18 -
Comodo 9428 2011.07.18 -
DrWeb 5.0.2.03300 2011.07.18 -
Emsisoft 5.1.0.8 2011.07.18 -
eSafe 7.0.17.0 2011.07.18 -
eTrust-Vet 36.1.8449 2011.07.18 -
F-Prot 4.6.2.117 2011.07.18 -
F-Secure 9.0.16440.0 2011.07.18 -
Fortinet 4.2.257.0 2011.07.18 -
GData 22 2011.07.18 -
Ikarus T3.1.1.104.0 2011.07.18 -
Jiangmin 13.0.900 2011.07.18 -
K7AntiVirus 9.108.4919 2011.07.18 -
Kaspersky 9.0.0.837 2011.07.18 -
McAfee 5.400.0.1158 2011.07.18 -
McAfee-GW-Edition 2010.1D 2011.07.18 -
Microsoft 1.7000 2011.07.18 -
NOD32 6304 2011.07.18 -
Norman 6.07.10 2011.07.18 -
nProtect 2011-07-18.01 2011.07.18 -
Panda 10.0.3.5 2011.07.18 -
PCTools 8.0.0.5 2011.07.13 -
Prevx 3.0 2011.07.18 -
Rising 23.66.04.03 2011.07.15 -
Sophos 4.67.0 2011.07.18 -
SUPERAntiSpyware 4.40.0.1006 2011.07.18 -
Symantec 20111.1.0.186 2011.07.18 -
TheHacker 6.7.0.1.257 2011.07.18 -
TrendMicro 9.200.0.1012 2011.07.18 -
TrendMicro-HouseCall 9.200.0.1012 2011.07.18 -
VBA32 3.12.16.4 2011.07.18 -
VIPRE 9894 2011.07.18 -
ViRobot 2011.7.18.4575 2011.07.18 -
VirusBuster 14.0.128.0 2011.07.17 -



======================================================================


Ni la rupa sebenar page tu....
1) tgk address tu.. mencurigakan
2) video tu kononya takleh play.. kene download file
3) file flash player.exe tu buat masa ni false positie oleh anti virus.. (tak nak amk risiko, so, tak run la)
4) account owner ni mmg wujud...



CARA NAK REMOVE VIRUS TERSEBUT

ps: jgn lupe share2 kn kt kwn2 lain...

8 comments

SPEK HITAM July 17, 2011 at 11:37 PM

bunyi macam ade pgalaman ;p

Manusia Biasa July 17, 2011 at 11:45 PM

hahaah... pgalaman byk mngajar ku.. :-)

simple person July 18, 2011 at 12:24 AM

abes tu cmne nk buat..lppy aq da xley bkk fb da ni....

iwan_dextrous July 18, 2011 at 1:25 AM

tq 4 da info.^_^

iquan93 July 18, 2011 at 11:51 AM

Wah,ni kena hati2 ni...

tomato July 18, 2011 at 2:42 PM

kira jgn klik jela link tu kan ?? ><

Manusia Biasa July 18, 2011 at 7:00 PM

simple person>>adess better ko tkr pass fb.. lau teruk sgt,, format trus lappy

iwan>>welcum.. :-)

iquan93>>yup,,, beware dri skunk sblum kne..

tomato>>jgn cht trus lau dpt msj gtu.. jgn klik.. !!!

Wan Suhail July 20, 2011 at 3:53 PM

haha aku baru dapat msg tu

nasib baik xklik lg

_